OPRACOWANY, ABY WSPOMAGAĆ PRACĘ UKŁADU POKARMOWEGO I NERWOWEGO
Zmniejsz dyskomfort związany z bólem dzięki Bio-Kult Migréa, pierwszemu produktowi z gamy Bio-Kult wspierającego oś jelito-mózg.
Migrena to jeden z najcięższych rodzajów bólu głowy. Mówi się, że dotyka ona nawet 15% populacji. Objawia się bardzo silnym bólem głowy, któremu często towarzyszy tzw. „aura” przejawiająca się jako zaburzenia widzenia, światłowstręt, czy nawet paraliż kończyn. To schorzenie nie tylko sprawia ogromny dyskomfort, ale przede wszystkim wyklucza z życia społecznego, powodując również silnie objawy depresyjne czy stany lękowe. Nie jest w 100% możliwe przewidzenie czasu napadu migrenowego, ani jego skala, dlatego chory musi być zawsze świadomy tego, że może wpaść w jej sidła, w każdym momencie dnia. Należy również pamiętać, że chorzy na migrenę bardzo często przyjmują wiele różnych leków przeciwbólowych, co również wpływa na ich stan zdrowia, szczególnie odbija się na żołądku oraz jelitach.
Bio-Kult Migréa to zaawansowana formuła o wszechstronnym działaniu, zawierająca bakterie probiotyczne, która wspiera funkcjonowanie zarówno przewodu pokarmowego, jak i układu nerwowego. Ten probiotyk powstał przy wykorzystaniu magnezu i witaminy B6, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Witamina B6 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Wykazano również, iż chroni ona organizm przed wystąpieniem stanów zapalnych, a także przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej organizmu. Wszystko to w celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego. Dodatkowo u chorych na migrenę bardzo często obserwujemy niedobór tej witaminy, który związany jest ze zmniejszonym apetytem podczas bólów głowy, co niestety odbija się na obniżonym przyjmowaniu poszczególnych witamin i minerałów.
W probiotyku na migrenę Bio-Kult Migréa uwzględniliśmy obecność magnezu. Magnez zajmuje szczególne miejsce w produkcji leków profilaktycznych, które zapobiegają nawrotom migrenowym. Zgodnie z oświadczeniami zdrowotnymi EFSA (Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności) magnez wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia. Nazywany również pierwiastkiem, który budzi do życia – wpływa nie tylko na układ nerwowy, ale również reguluje rytm dobowy, m.in. nocy proces regeneracji naszego organizmu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania w ciągu dnia.
W łagodzeniu migreny bardzo istotne są codzienne czynności, ale równie ważna jest profilaktyka, w którą warto włączyć właśnie probiotyk na migrenę Bio-Kult Migréa. Aby zauważyć korzystne działanie probiotyku, należy stosować go przez dłuższy czas - minimum 8-10 tygodni.
Badania kliniczne przeprowadzone na mieszaninie bakterii obecnej w preparacie Bio-Kult Migréa pokazały, jak istotnie regulacja osi jelitowo-mózgowej wpływa na objawy migrenowe i lękowe u osób z obniżonym nastrojem.
Co więcej…
Opracowany, aby wspierać funkcjonowanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego
Nadaje się do codziennego użytku jako element zdrowego stylu życia
Świetny towarzysz podróży - bez konieczności przechowywania w lodówce
Odpowiedni do stosowania przy antybiotykoterapii
Wsparty badaniami klinicznymi
Pierwszy taki suplement wspierający oś jelito-mózg
Kapsułki Bio-Kult Migréa można rozdzielić, a zawartość zmieszać z jedzeniem, napojem lub połknąć w całości
Odpowiedni dla dzieci i kobiet w ciąży (zawsze zalecamy skonsultowanie się z lekarzem przed przyjęciem jakiegokolwiek suplementu diety)
Produkt bezglutenowy
Zatwierdzony przez Vegetarian Society - Brytyjskie Towarzystwo Wegetariańskie
Wyprodukowano w Wielkiej Brytanii przez ADM Protexin Ltd.
Żywe kultury bakterii:
Lactobacillus paracasei PXN® 37 ™
Lactobacillus plantarum PXN® 47 ™
Lactobacillus rhamnosus PXN® 54 ™
Bacillus subtilis PXN® 21®
Bifidobacterium bifidum PXN® 23 ™
Bifidobacterium breve PXN® 25 ™
Bifidobacterium longum PXN® 30 ™
Lactobacillus helveticus PXN® 35 ™
Lactococcus lactis ssp. lactis PXN® 63 ™
Streptococcus thermophilus PXN® 66 ™
Bifidobacterium infantis PXN® 27 ™
Lactobacillus delbrueckii ssp. Bulgaricus PXN® 39 ™
Lactobacillus helveticus PXN® 45 ™
Lactobacillus salivarius PXN® 57 ™
Jako dodatkowe wsparcie w walce z migreną, oprócz suplementacji Bio-Kult Migréa, warto:
Prowadzić dzienniczek żywieniowy, zapisując spożywane produkty i wszelkie występujące objawy, aby sprawdzić, czy jesteś w stanie zidentyfikować produkty obciążające organizm.
Unikać żywności przetworzonej, żywności o wysokiej zawartości cukrów i rafinowanych węglowodanów, ponieważ zwykle zawierają one dodatki do żywności i powodują wzrost poziomu cukru we krwi, co może wywoływać wystąpienie migreny. Zamiast tego zwiększyć spożycie owoców i warzyw.
Zmniejszyć spożycie alkoholu i wyeliminować kofeinę. Herbata ziołowa i rooibos, mniszek lekarski i kawa z cykorii lub latte z kurkumy to przyjemna alternatywa bezkofeinowych napojów.
Uważa się, że ćwiczenia o intensywności od łagodnej do umiarkowanej zmniejszają dyskomfort związany z migreną, podczas gdy intensywne ćwiczenia mogą być jej wyzwalaczem.
Z tego powodu wybierać należy jogę regeneracyjną, pilates, pływanie, jogging lub spacery.
Wdrożyć odpowiednią rutynę, aby zapewnić sobie dobrej jakości sen. Każdej nocy powinno się kłaść o tej samej porze i unikać korzystania z ekranów/monitorów (telefonów, telewizorów itd.) na co najmniej godzinę przed snem, aby naturalnie regulować poziom wydzielanej melatoniny (hormonu snu).