Na tej stronie można znaleźć szereg często zadawanych pytań. Jeśli nie znalazłeś odpowiedzi na swoje pytanie, nie wahaj się z nami skontaktować, a jeden z naszych doradców technicznych z przyjemnością Ci pomoże.
Skontaktuj się z nami mailowo sklep@bio-kult.pl lub telefonicznie +48 61 628 08 88
Każdy człowiek w swoich jelitach posiada setki różnych szczepów bakterii. Każdy szczep ma unikalne właściwości i niesie ze sobą inne korzyści zdrowotne.
Uważa się, że probiotyczny produkt wieloszczepowy lepiej odwzorowuje środowisko znajdujące się w jelicie ludzkim, niż jeden szczep baktrii.
Produkty Bio-Kult to wyjątkowe wielogatunkowe i wieloszczepowe suplementy zawierające żywe bakterie probiotyczne. Testy in vitro wykazały, że wszystkie nasze szczepy są w stanie działać ze sobą synergicznie. W najnowszym przeglądzie naukowym stwierdzono: „wydaje się, że produkty wieloszczepowe wykazują większą skuteczność niż pojedyncze szczepy, w tym szczepy będące składnikami tych wieloszczepowych”. Dlatego uważamy, że większa liczba szczepów w produkcie jest ważniejsza niż dawka.
Niezależnie od pory dnia przyjmowanie Bio-Kult będzie niosło korzyści, choć istnieją różne nurty z odmiennym podejściem do tego zagadnienia. Ogólne rekomendacje sugerują przyjmowanie probiotyków z posiłkiem, ponieważ pokarm buforuje kwaśne pH żołądka, które może doprowadzić do niszczenia bakterii. Pamiętajmy też, że tradycyjnie żywe kultury bakterii spożywane były jako część żywności fermentowanej, takiej jak jogurt, kefir czy kiszona kapusta.
Na szczęście Bio-Kult jest wytwarzany w unikalny sposób (posiada powłokę ochronną), który zapewnia ochronę bakterii przed wysoką kwasowością żołądka. Nie jest więc koniecznym spożywanie go wraz z pokarmem.
Bio-Kult został opracowany tak, aby można go było bezpiecznie przyjmować długoterminowo. Jednak niektóre osoby powinny go stosować jedynie w określonych momentach, na przykład po lub podczas antybiotykoterapii, podczas podróży zagranicznych, czy podczas miesięcy zimowych. Niektóre z bakterii są w stanie kolonizować w obrębie wyściółki jelita w krótkim okresie, podczas gdy inne zaczynają działać, wraz z przemieszczaniem się wzdłuż przewodu pokarmowego. Dlatego też zalecane jest regularne, codzienne przyjmowanie suplementu w celu utrzymania zrównoważonej mikroflory jelitowej i wsparcia naszego układu pokarmowego i odpornościowego.
Bio-Kult jest produktem naturalnym i poszczególne osoby mogą zaobserwować różnice w innym czasie. Może to nastąpić w ciągu od kilku dni, a w ekstremalnych przypadkach nawet kilku miesięcy.
Nasze produkty zawierają wysokie stężenie żywych bakterii. Jeżeli w jelitach występuje przeciążenie patogenami i osoba rozpoczyna suplementację probiotykami od wysokiej dawki, niektóre osoby mogą doświadczać skutków ubocznych „wymarcia”, takich jak wzdęcia przez kilka kolejnych dni.
Efekt wymarcia, znany również jako reakcja Herxheimera, nazwany od nazwiska jednego z niemieckich lekarzy, który zaobserwował zjawisko „kryzysu zdrowienia”. Zjawisko to jest konsekwencją nagłego, masowego wymarcia szkodliwych dla zdrowia bakterii. Zjawisko to może wystąpić u niektórych osób, które dopiero zaczynających suplementację preparatami probiotycznymi.
Niektóre osoby mogą doświadczać przejściowych objawów, takich jak wzdęcia, gazy, nudności, bóle głowy lub nawroty poprzednich objawów. Objawy te mogą być niezauważalne u niektórych osób, podczas gdy u niewielkiej liczby osób objawy mogą być wystarczające na tyle, aby przerwać suplementację.
Kiedy niektóre patogenne bakterie, wirusy lub grzyby zostają neutralizowane, uwalniają toksyny, które w następnej kolejności mogą zostać wchłonięte do krwioobiegu. Sytuacja ta niejako zmusza wątrobę, aby rozkładała i wydalał te produkty uboczne poprzez prawidłowe regularne wypróżnienia. Jeśli dojdzie do nagłego wymarcia przerostu bakteryjnego lub organizm będzie zmagał się z detoksykacją może dojść do nagromadzenia, co może prowadzić do przejściowych wyżej wspomnianych objawów.
Chociaż dążymy do tego, by niekorzystne dla zdrowia bakterie, wirusy i drożdże zostały neutralizowane i niszczone, wyżej wspomniane objawy dla niektórych mogą okazać się bardzo nieprzyjemne. Aby zmniejszyć częstotliwość i nasilenie reakcji organizmu, zalecamy stopniowe zwiększanie dawki, zaczynając od ½ do 1 kapsułki. Kapsułki można rozdzielić, a proszek dodać do napoju lub potrawy. Jeśli wystąpią objawy, zalecamy zmniejszenie dawki lub przerwanie suplementacji na kilka dni, do momentu, aż objawy ustąpią. Ważne jest, aby patogeny nie były niszczone w skali większej, niż organizm może pozbyć się zgromadzonych toksyn.
Blistrowanie produktu zapewnia większy komfort przechowywania i znacznie wyższą ochronę przed ekstremalnymi temperaturami. W ten sposób zapewniana jest stabilność i jakość produktu dla każdej kapsułki do końca okresu trwałości produktu.
Formuła Bio-Kult składa się wyłącznie z celulozy i 14 żywych szczepów bakterii. Żywe bakterie mają naturalnie „plamisty” kolor, co można zaobserwować na kapsułkach Bio-Kult. Jeśli nie widać ciemniejszych plamek, nie oznacza to, że w twojej kapsułce nie ma żywych bakterii - oznacza to po prostu, że w tym jednym konkretnym obszarze bakterie nie występują w skupiskach.
Kapsułki Bio-Kult mają ustaloną masę docelową, jednak nie można napełnić każdej kapsułki dokładnie taką samą ilością. Dlatego wyznaczamy górną i dolną akceptowalną masę kapsułek. Podczas produkcji serii Bio-Kult „kontrole procesu” są przeprowadzane co 15 minut, a jednym z tych testów jest sprawdzenie, czy masa kapsułek mieści się w ustalonym zakresie normy. Kapsułka znajdująca się na niższym końcu specyfikacji może wyglądać na niedopełnioną w porównaniu z kapsułką na wyższym końcu specyfikacji.
Bio-Kult Advanced Formuła Wieloszczepowa, Bio-Kult Candéa i Bio-Kult Pro-Cyan są produktami wegetariańskimi i zatwierdzonymi przez brytyjskie Towarzystwo Wegetariańskie. Wszystkie nasze kapsułki stworzone są w oparciu o hydroksypropylometylocelulozę - produkt pochodzenia roślinnego.Bio-Kult Infantis zawiera ryby, więc nie jest odpowiedni dla wegetarian.
Nasze produkty zawierają naturalnie występujące korzystne dla zdrowia mikroorganizmy, których użycie podczas ciąży zostało udokumentowane jako bezpieczne. Jeśli jednak stosujesz leki lub cierpisz na jakiekolwiek dolegliwości, przed użyciem suplementów diety skonsultuj się z lekarzem.
Jeśli zażywasz leki lub cierpisz na jakiekolwiek schorzenia, w tym alergie, przed użyciem suplementów diety zalecamy skonsultować się z lekarzem.
Każdy z naszych żywych szczepów bakterii, aby wzrastać potrzebuje odpowiednich warunków, w tym różnych źródeł pożywienia. Mleko krowie i soja są wykorzystywane w procesie fermentacji (wielokrotnie przechodzą one proces filtracji) oraz w naszych krioprotektantach.
Podczas testowania produktów Bio-Kult, wykryto śladowe ilości białek mleka; kazeinę i beta-laktoglobulinę. Chociaż między partiami występują różnice, na przykład w ostatnim badaniu, ilość kazeiny w kapsułce Bio-Kult Advanced była w przybliżeniu równoważna ilości zawartej w 0,028 ml półtłustego mleka, natomiast ilość beta-laktoglobuliny jest jeszcze mniejsza. Dlatego nie zalecamy Bio-Kult osobom z ciężką alergią na białka mleka. Jednak w przypadku innych osób jest mało prawdopodobne, aby produkty Bio-Kult powodowały jakiekolwiek dolegliwości.
Bardzo małe ilości laktozy są również wykrywane w niektórych produktach Bio-Kult na końcowym etapie. Na przykład, podczas ostatniego testu, ilość laktozy na kapsułkę Bio-Kult Advanced była w przybliżeniu równa ilości zawartej w 0,05 ml półtłustego mleka. Jest to znacznie poniżej ilości, która prawdopodobnie wpłynęłaby na osoby cierpiące na nietolerancję laktozy (badania naukowe i Europejska Agencja Norm Żywnościowych wykazały, że większość osób z zaburzeniami trawienia laktozy toleruje do 12 g laktozy w pojedynczej dawce bez objawów lub z niewielkimi objawami, a większe dawki mogą być tolerowane, jeśli są rozłożone na cały dzień). Testy wykazały również, że wiele naszych szczepów produkuje laktazę, enzym niezbędny do rozkładu laktozy (cukru mlecznego), który u osób z nietolerancją laktozy produkowany jest w niedostatecznej ilości. Dlatego Bio-Kult jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy.
Wyniki dla soi były poniżej dolnej granicy wykrywalności w laboratorium. Możemy natomiast potwierdzić, że używamy wyłącznie składników niemodyfikowanych genetycznie.
Żadne z żywych szczepów bakterii zawartych w ofercie Bio-Kult nie były poddawane modyfikacjom genetycznym.
Wszelkie dodatkowe składniki również nie podlegają modyfikacji genetycznej.
Produkty Bio-Kult nie zawierają glutenu, orzechów ani jajek.
Tak, dowody naukowe wskazują, że przyjmowanie probiotyków podczas antybiotykoterapii może zmniejszyć częstość występowania biegunki związanej z antybiotykami 1. Aby uzyskać najlepsze wyniki, przyjmuj suplement i antybiotyk o różnych porach dnia. Jeśli nie jest to możliwe stosując probiotyk, zachowaj przynajmniej dwugodzinny odstęp od antybiotyku. Zalecamy przyjmowanie probiotyku przez okres przynajmniej dwóch tygodni po zakończeniu antybiotykoterapii.
1 Blaabjerg S, Artzi DM, Aabenhus R. Probiotics for the prevention of antibiotic-associated diarrhea in outpatients—A systematic review and meta-analysis. Antibiotics. 2017; 6. DOI:10.3390/antibiotics6040021.
Bio-Kult jest odpowiedni do stosowania w przypadku infekcji grzybiczych. Sugerujemy skonsultowanie się z lekarzem, aby dowiedzieć się więcej na temat leczenia tego typu infekcji.
Niektóre badania wykazały, że codzienne przyjmowanie suplementu diety zawierającego żywe bakterie może przyczynić się do zmniejszenia objawów związanych z takimi przypadłościami skóry.
Produkt ten jest odpowiedni do stosowania, jeśli zmagasz się z objawami uwzględniającymi zaczerwienienia i podrażnienia skóry. Sugerujemy natomiast skonsultowanie się z lekarzem, aby dowiedzieć się więcej na temat leczenia takich objawów.
Wykazano, że suplementy probiotyczne zmniejszają przepuszczalność jelit i zmniejszają stany zapalne.
Badania wykazały, że podawanie suplementów diety zawierających żywe kultury bakterii podróżnym może zmniejszyć czas spędzany w toalecie podczas wakacji.
Produkt ten jest odpowiedni do stosowania, jeśli odczuwasz dolegliwości żołądkowo-jelitowe podczas podróży. Sugerujemy skonsultowanie się z lekarzem, aby dowiedzieć się więcej na temat leczenia tego typu przypadłości.
Rzeczywiście, w literaturze naukowej dyskutuje się na ten temat, jednakże wciąż brakuje dowodów naukowych, aby potwierdzić te tezę. W wielu publikacjach, wyniki i porównania nie są do końca adekwatne, z powodu różnic występujących w dawkach pomiędzy produktami wieloszczepowymi i jednoszczepowymi. W ostatnim przeglądzie naukowym dowiedziono, że produkty wieloszczepowe wydają się skuteczniejsze niż pojedyncze szczepy. Wieloszczepowość to według nas sposób, w jaki żywe bakterie naturalnie występują w mikroflorze jelitowej. Uważamy zatem, że produkt wieloszczepowy dokładniej odwzorowuje ogromną ilość bakterii w organizmie.
Całkowita liczba bakterii we wszystkich produktach Bio-Kult żywotna do końca okresu trwałości produktu.
Wszystkie nasze produkty są wytwarzane zgodnie z najwyższymi, akredytowanymi standardami, w naszym specjalnie zbudowanym i dostosowanym zakładzie produkcyjnym w Somerset (Probiotics International Ltd.). Pozwala nam to zachować pełną kontrolę nad naszymi standardami jakości. Bio-Kult jest produkowany przy użyciu najnowszych technologii. Żywe bakterie są mikrokapsułkowane (pokryte powłoką ochronną) podczas liofilizacji. Technologia mikrokapsułkowania zapewnia stabilność bakterii podczas ich przechowywania oraz ochronę przed surowym, kwaśnym środowiskiem żołądka (wykazano stabilność bakterii w testach in vitro w środowisku o pH = 2.0 przez 2 godziny). Blistry Bio-Kult zapewniają dodatkową ochronę przed wilgocią i ekstremalnymi temperaturami. Ze względu na tę wysoką ochronę nie jest wymagane przechowywanie produktów w warunkach chłodniczych. Zewnętrzne laboratorium przeprowadza regularne, rygorystyczne testy stabilności produktów Bio-Kult, zatem w przeciwieństwie do niektórych firm jesteśmy w stanie podać realne wyniki stabilności bakterii do końca dwuletniego okresu trwałości produktów, jeśli są przechowywane w temperaturze pokojowej do 25 stopni Celsjusza.
Poszczególne szczepy bakteryjne mają różne wymagania, do uzyskania optymalnego wzrost i namnażania w kulturze i przewodzie pokarmowym człowieka. Bio-Kult nie jest sprzedawany jako „kultura startowa” do produkcji jogurtu lub kwaśnego mleka, a szczepy Bio-Kult nie zostały wybrane ze względu na ich zdolność do fermentacji mleka. Nasze szczepy są liofilizowane, aby zwiększyć ich stabilność i okres trwałości. Uważa się, że ponownie stają się aktywne w złożonym środowisku jelita.
Pudełka Bio-Kult
Pomimo że nasze opakowania nie zawierają logo recyklingu, pudełka kartonowe Bio-Kult można w pełni poddać recyklingowi.
Blistry Bio-Kult
Niestety, jak dotąd nasze opakowania typu blister nie podlegają recyklingowi. Blistry Bio-Kult zapewniają wysoką ochronę przed wilgocią i ekstremalnymi temperaturami, zapewniając w ten sposób stabilność i wysoką jakość produktu dla każdej kapsułki do końca okresu trwałości produktu.
Ze względu na zapewnienie tej wysokiej ochrony, przechowywanie produktu w lodówce nie jest konieczne, a my możemy zagwarantować liczbę 2 miliardów CFU w każdej kapsułce, aż do końca dwuletniego okresu trwałości. Obecnie nie mamy opcji bioplastycznych folii blistrowych, ponieważ pozyskujemy bardzo wysokiej jakości folie techniczne (zamiast podstawowej folii PVC).
** Edycja - ekscytujący rozwój recyklingu
Dostawca naszych opakowań typu blister znalazł sposób recyklingu tych opakowań. Proces recyklingu jest dość angażujący, ponieważ wymaga oddzielenia tworzywa sztucznego od warstwy folii. Producent znalazł sposób przetwarzania opakowania na bardzo małe cząstki (jak piasek), w których materiały następnie ulegają rozwarstwieniu i można je podzielić wagowo na tworzywa sztuczne i aluminium. Aluminium można ponownie wykorzystać do wielu celów, potencjalnie nawet ponownie w blistrach. Plastik jednak może być stosowany wyłącznie do produktów z niższych klasą, np. produkcji rur spustowych. Proces ten jest obecnie poddawany próbom za granicą.
Trzymamy kciuki i mamy nadzieję, że wkrótce wrócimy do Was z aktualizacją!