CODZIENNE PRZYZWYCZAJENIA,

KTÓRE MOGĄ SZKODZIĆ ZDROWIU

Jesteś zdrowy, udaje Ci się uwzględniać 5 porcji owoców i warzyw dziennie, chodzisz na siłownię dwa razy w tygodniu i nie masz nadwagi. Ale czy wiesz, że pomimo nawet najlepszych starań mogłeś przeoczyć nawyki, które mogą mieć negatywny wpływ na twoje zdrowie? Jeśli chcesz dowiedzieć się, czy dotyczą one Ciebie, przeczytaj poniższy artykuł, aby dowiedzieć się więcej.

  

SIEDZĄCY TRYB ŻYCIA

Przy tak wielu czynnościach wykonywanych przy biurku i coraz częściej siedzącym trybie życia poza pracą, okazuje się, że wiele osób spędza obecnie nawet 12 godzin dziennie siedząc! W ciągu ostatnich 5 lat opublikowano zwiększoną liczbę dowodów naukowych potwierdzających korelacje między siedzącym trybem życia, a głównymi przyczynami zachorowań i umieralności (choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca i niektóre nowotwory). Wykazano, że siedzenie jest skorelowane z większym magazynowanie tłuszczu. W związku z tym American College of Sports Medicine rekomenduje, aby pracownicy pracujący głównie za biurkiem dążyli do przynajmniej 2 godzin dziennie w pozycji stojącej i podejmowaniu lekkiej aktywności fizycznej w godzinach pracy, zwiększając je systematycznie i ostatecznie dochodząc do 4 godzin dziennie. Najłatwiejszym sposobem na osiągnięcie tych zaleceń jest przejście na korzystanie ze stojącego biurka, które wprowadza obecnie wielu pracodawców, a także robienie regularnych przerw od pozycji siedzącej (spróbuj ustawić alarm w telefonie lub komputerze, aby otrzymywać regularne przypomnienia).

 

TECHNOLOGIA A ZDROWIE

Do naszej „kultury siedzenia” bezsprzecznie przyczynia się zwiększone korzystanie z technologii i Internetu.
W szczególności niebezpieczny jest wzrost liczby smartfonów i zainteresowanie nimi, które oznacza, że
​​tak naprawdę nigdy nie jesteśmy w trybie offline. Badania w coraz większym stopniu wykazują związek między uzależnieniem od Internetu, a zaburzeniami zdrowia psychicznego, takimi jak depresja i lęk. Zwiększone korzystanie z komputera oznacza również, że wiele osób spędza więcej czasu w pomieszczeniach, ograniczając swoją ekspozycję na słońce, co również może negatywnie wpłynąć na poziom witaminy D. Spróbuj przez tydzień ograniczyć korzystanie z Internetu do 1 godziny dziennie i monitorować pozytywne zmiany, jakie odczuwasz w odniesieniu do nastroju, poziomu energii i motywacji. Istnieją aplikacje, które można pobrać na telefony i komputery, które blokują dostęp do Internetu w określonych porach, jeśli wiesz, że może zabraknąć ci silnej woli.

 

JEDZENIE O ZBYT PÓŹNYCH PORACH

Podczas gdy pokolenie naszych dziadków codziennie zasiadało do kolacji około godziny 17:00, co było zjawiskiem zupełnie normalnym, w ostatnich dziesięcioleciach średnią porą, w której ludzie spożywają kolację, znacznie się opóźniła. Pomimo iż taki schemat (jedzenie o późnych porach wieczornych) może umożliwić ci pracę do późna lub zaplanowanie więcej wyjść towarzyskich, to w badaniach naukowych dowiedziono związek między jedzeniem zbyt blisko pory snu, z wyższą masą ciała i tkanką tłuszczową. Dodatkowo, taka praktyka obciąża układ trawienny, który powinien wykorzystać nocny post do regeneracji i przeprowadzenia bardzo potrzebnych "porządków"- procesu znanego jako autofagia. W rzeczywistości niektóre dowody sugerują, że dłuższy post w ciągu nocy, wynoszący około 16 godzin (znany jako żywienie ograniczone czasowo), może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. W świetle tych doniesień spróbuj przesunąć porę swojego wieczornego posiłku o godzinę lub dwie wcześniej. Najlepiej, jeśli zjesz go najpóźniej do godz. 18–19.

 

ŻYCIODAJNA WODA

Wiele osób wypija niewystarczającą ilości płynów niezbędną do utrzymania odpowiedniego nawodnienie, szczególnie latem, w czasie upałów. Dostarczanie odpowiedniej ilości wody ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania każdego układu w organizmie. Płyny transportują składniki odżywcze do komórek, wypłukują bakterie z pęcherza i wspomagają procesy detoksykacji. The National Academies od Sciences, Engineering and Medicine ustaliło, że odpowiednie dzienne spożycie płynów wynosi około 3,7 litra dla mężczyzn i 2,7 litra dla kobiet, przy czym około 20% z nich powinno pochodzić z jedzenia, a reszta z napojów. Najlepszym sposobem, aby ocenić, czy pijesz wystarczającą ilość wody, jest monitorowanie barwy moczu, który powinien być jasno słomkowy.

 

SEN- SPOSÓB NA ZDROWIE, MŁODOŚĆ I PIĘKNO

Sen odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu mózgu i całego organizmu. Jednak wiele osób wciąż śpi za mało, a gdy już kładą się spać, okazuje się, że jakość ich snu jest często niezadowalająca. Niestety, regularne niedosypianie może nieść za sobą poważne negatywne skutki zdrowotne. Krótkoterminowe konsekwencje obejmują zwiększoną reakcję na stres, bóle nerwowe i mięśniowe, zaburzenia nastroju, poznawcze, pamięci i wydajności. W dłuższej perspektywie natomiast wiąże się to ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia nadciśnienia tętniczego, chorób sercowo-naczyniowych, problemów związanych z masą ciała, cukrzycy typu 2 i raka jelita grubego. Ilość snu, jakiej potrzebuje każda osoba, jest indywidualna, ale jeśli regularnie zapewniasz sobie 6 lub mniej godzin snu dziennie lub zauważasz problemy z sennością w ciągu dnia, oznacza to, że nie wyświadczasz swojemu zdrowiu żadnych przysług. Dlaczego więc nie podjąć decyzji o pójściu spać 1 godzinę wcześniej niż zazwyczaj? Trzymanie się ustalonego schematu przed snem i unikanie niebieskiego światła emitowanego z urządzeń elektronicznych w godzinach wieczornych, pomoże również wyregulować produkcję melatoniny - hormonu snu i rytmu dobowego.

 

POZNAJ AUTORA - HANIA

Hania jest wykwalifikowaną terapeutką dietetyczną, która przez trzy lata studiowała w College of Naturopathic Medicine (CNM) w Bristolu, które ukończyła z wyróżnieniem za wybitne osiągnięcia. Jest członkiem British Association of Applied Nutrition and Nutritional Therapy (BANT) i znajduje się w akredytowanym rejestrze zatwierdzonym przez Complementary and Natural Health Care Council (CNHC). Zanim została terapeutą żywieniowym, Hania pracowała w zawodzie prawniczym przez 10 lat, praktykując jako adwokat ds. mediacji. Poszukując pracy bardziej pasującej do jej pasji do jedzenia i odżywiania, przez 3 lata pracowała w Soil Association, wiodącej brytyjskiej organizacji charytatywnej działającej na rzecz zdrowej, humanitarnej i zrównoważonej żywności i rolnictwa. Obecnie jest Starszym Doradcą Technicznym w ADM Protexin (producent produktów Bio-Kult i Lepicol) i prowadzi własną działalność w zakresie terapii żywieniowej, współpracując z klientami, pomagając im osiągnąć ich cele zdrowotne.