WSPIERAJ SWÓJ UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
Nasz układ odpornościowy jest niezwykle złożonym układem obejmującym wiele różnych części ciała współpracujących synergicznie. Można powiedzieć, że jest na służbie 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku. Nic więc dziwnego, że czasami może być przepracowany. Zamiast czekać na pierwsze oznaki przeziębienia, najlepiej jest podjąć kroki zapobiegawcze w celu wsparcia odporności, aby uniknąć infekcji.
WODA Z CYTRYNĄ
Picie ciepłej wody z cytryną z samego rana to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Pomaga nie tylko w zachowaniu odpowiedniego nawodnienia, ale wykazuje również korzystny wpływ na proces trawienia, przygotowując organizm do przyjmowania pokarmu poprzez stymulowanie wydzielania soków trawiennych. Ponadto, jest to również prosty sposób na zwiększenie spożycia witaminy C, kluczowego składnika odżywczego, będącego antyoksydantem, wspierającego układ odpornościowy. Woda z cytryną ma również długą historię w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej, ponieważ uważa się, że pomaga w oczyszczaniu i detoksykacji organizmu.
JEDZ TĘCZĘ
Dzięki łatwo dostępnym w supermarketach posiłkom i pakowanych zestawom lunchowym, które często składają się z wysoko przetworzonych kanapek i chipsów, posiłki wielu osób są nierzadko pozbawione większości składników odżywczych. Czy wiesz, że różne barwy owoców i warzyw faktycznie wskazują na różne właściwości zdrowotne, jakie posiadają? Na przykład pomarańczowe owoce i warzywa są bogate w beta-karoten (prekursor witaminy A), podczas gdy fioletowe odmiany zawierają proantocyjanidyny, które są silnymi przeciwutleniaczami. Jako, że układ odpornościowy potrzebuje różnych składników odżywczych, aby zachować zdrowie, niezwykle ważne jest codzienne spożywanie owoców i warzyw różnych barw w swoim menu. Zamiast więc zadowalać się wątpliwej jakości gotowymi kanapkami, zapakuj świeżą tęczową sałatkę z dodatkiem pełnowartościowego białka.
IDŹ NA SPACER
Łatwo jest wpaść w zły nawyk jedzenia lunchu przed komputerem przy biurku. Jednak nie tylko jest to niekorzystne dla procesu trawienia, ale także oznacza, że możesz pominąć istotne szanse i możliwości wsparcia układu odpornościowego. Wyjście na zewnątrz oraz spacer po każdej przerwie na lunch może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Przykładem może być obniżenie poziomu kortyzolu, zwiększenie poziomu witaminy D (kluczowej dla układu odpornościowego). Jeśli masz bliski dostęp do zieleni, wystawiając swój układ odpornościowy na działanie wielu czynników i pożytecznych mikroorganizmów ze środowiska, pomożesz sobie w utrzymaniu silnego i zdrowego organizmu.
PRZEKĄSKI BOGATE W BIAŁKO
Wiele osób odczuwa poobiedni spadek energii, który często oznacza, że około godziny 15.00 sięgają po słodkie ciasta i ciastka. Zamiast kontynuować tę praktykę, upewnij się, że zawsze masz pod ręką przekąski bogate w pełnowartościowe białko. Białko nie tylko pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zmniejszając gwałtowny spadek energii, ale także stanowi budulec dla wielu komórek odpornościowych organizmu. Ponadto, diety o zbyt niskiej zawartości białka mogą mieć negatywny wpływ na odporność. Niesolone orzechy, nasiona, jajka ugotowane na twardo, płatki owsiane, wędzony łosoś lub makrela, paluszki warzywne z hummusem i pudding chia to ciekawe propozycje przekąsek bogatych w białko
ĆWICZ
Zaplanowanie i dopasowanie odpowiedniej aktywności wokół pracy, życia rodzinnego i społecznego bywa trudne. Niektórzy uważają, że bardziej prawdopodobne jest, że zdecydują się pójść na siłownię lub zajęcia bezpośrednio po wyjściu z pracy. Natomiast, jeśli zachorujesz, najlepszym rozwiązaniem będzie zapewnienie sobie odpoczynku do momentu, aż poczujesz się lepiej. Zachęcający i motywujący do podjęcia aktywności może być fakt iż wykazano, że podejmowanie regularnych umiarkowanych ćwiczeń wpływa korzystnie na odporność i mikrobiom jelitowy u wielu osób.
JEDZ WCZEŚNIE
Uważa się, że unikanie jedzenia zbyt późno wieczorem przynosi szereg korzyści w zakresie trawienia i jakości snu. Nowe badania wskazują również, że przedłużony post nocny, trwający 12–16 godzin, może również przynieść szereg innych korzyści zdrowotnych. Na przykład wykazano, że stymuluje proces, w którym ciało rozkłada stare komórki (w tym stare komórki odpornościowe), dzięki czemu można przetwarzać je w nowe komórki. W związku z tym uważa się, że taki post „oczyszcza” komórki z uszkodzonych cząsteczek i organelli. Jeśli masz tendencję do pracowania do późna lub długich dojazdów do pracy, przygotuj większą liczbę posiłków, które wieczorem można szybko podgrzać i zjeść od razu po powrocie do domu.
WYSYPIAJ SIĘ
Sen i układ odpornościowy są ściśle ze sobą powiązane. Badania wykazały, że uczestnicy, którzy dobrze spali po otrzymaniu szczepionki, wytworzyli więcej ochronnych przeciwciał w porównaniu z tymi, którzy zostali pozbawieni snu, co wskazuje na szczególną rolę snu w tworzeniu pamięci immunologicznej. Przedłużone okresy braku wystarczającej ilości snu mogą zatem mieć negatywny wpływ na funkcje odpornościowe. Zachowanie regularnej pory snu i unikanie niebieskiego światła emitowanego z urządzeń elektronicznych przez co najmniej godzinę przed snem pomaga regulować rytmy dobowe i produkcję melatoniny - hormonu snu.
WITAMINA B12
Witamina B12 jest ważnym składnikiem odżywczym wspierającym funkcje odpornościowe, ponieważ bierze udział w syntezie DNA, a jej niedobór ma wpływ na proporcje i aktywność niektórych komórek odpornościowych. Zaleca się utrzymywać odpowiedni poziom witaminy w diecie (szczególnie jeśli nie spożywasz wielu produktów pochodzenia zwierzęcego). Aby dodatkowo wesprzeć swoją odporność na co dzień, rozważ suplementację Bio-Kult Boosted, wieloszczepowego suplementu dostarczającego bakterii probiotycznych, zawierającego również witaminę B12, która przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
POZNAJ AUTORA – HANIA
Hania jest wykwalifikowaną terapeutką dietetyczną, która przez trzy lata studiowała w College of Naturopathic Medicine w Bristolu, które ukończyła z wyróżnieniem za wybitne osiągnięcia. Jest członkiem British Association of Applied Nutrition and Nutritional Therapy i znajduje się w akredytowanym rejestrze zatwierdzonym przez Complementary and Natural Health Care Council. Zanim została terapeutą żywieniowym, Hania pracowała w zawodzie prawniczym przez 10 lat, praktykując jako adwokat ds. mediacji. Poszukując pracy bardziej pasującej do jej pasji do jedzenia i odżywiania, przez 3 lata pracowała w Soil Association, wiodącej brytyjskiej organizacji charytatywnej działającej na rzecz zdrowej, humanitarnej i zrównoważonej żywności i rolnictwa. Obecnie jest Starszym Doradcą Technicznym w ADM Protexin (producent produktów Bio-Kult i Lepicol) i prowadzi własną działalność w zakresie terapii żywieniowej, współpracując z klientami, pomagając im osiągnąć ich cele zdrowotne.