Owsianka z jabłkiem i orzechami laskowymi

Rewelacyjnym pomysłem na śniadanie, szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy, jest owsianka.

Płatki owsiane uznawane są za bogactwo składników odżywczych, w tym mikro- i makroelementów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czy chociażby błonnika pokarmowego, który nie tylko pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ale również zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Aby przygotować pełnowartościową porcję pysznej i aromatycznej owsianki, potrzebujemy:

• 5 łyżek płatków owsianych

• 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. sojowego / owsianego/ migdałowego

• małe jabłko

• 2 łyżki rodzynek

• łyżka orzechów laskowych

• miód pszczeli 

• cynamon, kardamon, według uznania

Płatki gotujemy na mleku lub napoju roślinnym. Jabłko myjemy, suszymy, połowę kroimy w drobną kostkę. Do płatków owsianych dodajemy pokrojone jabłko, rodzynki i przyprawy. Gotujemy do momentu, aż płatki owsiane wchłoną mleko. Owsiankę wykładamy do miseczki i ozdabiamy drugą połową jabłka pokrojonego w plasterki. Gotową owsiankę posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi i polewamy miodem. Smacznego!