Owsianka z jabłkiem i orzechami laskowymi
Rewelacyjnym pomysłem na śniadanie, szczególnie podczas chłodniejszych miesięcy, jest owsianka.
Płatki owsiane uznawane są za bogactwo składników odżywczych, w tym mikro- i makroelementów, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czy chociażby błonnika pokarmowego, który nie tylko pozytywnie wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ale również zapewnia długotrwałe uczucie sytości.
Aby przygotować pełnowartościową porcję pysznej i aromatycznej owsianki, potrzebujemy:
• 5 łyżek płatków owsianych
• 1,5 szklanki mleka lub napoju roślinnego, np. sojowego / owsianego/ migdałowego
• małe jabłko
• 2 łyżki rodzynek
• łyżka orzechów laskowych
• miód pszczeli
• cynamon, kardamon, według uznania
Płatki gotujemy na mleku lub napoju roślinnym. Jabłko myjemy, suszymy, połowę kroimy w drobną kostkę. Do płatków owsianych dodajemy pokrojone jabłko, rodzynki i przyprawy. Gotujemy do momentu, aż płatki owsiane wchłoną mleko. Owsiankę wykładamy do miseczki i ozdabiamy drugą połową jabłka pokrojonego w plasterki. Gotową owsiankę posypujemy pokruszonymi orzechami laskowymi i polewamy miodem. Smacznego!