PODSUMOWANIE NASZYCH BADAŃ KLINICZNYCH

badania kliniczne protexin

ADM Protexin w pełni poświęca się wytwarzaniu innowacyjnych, opartych na badaniach naukowych produktów probiotycznych najwyższej jakości, takich jak popularny, wieloszczepowy Bio-Kult.

  

Nasze zaangażowanie w jakość

Nasz specjalnie wzniesiony obiekt w Somerset otrzymał certyfikat cGMP i status ISO 9001:2015. Możemy również pochwalić się niezależnymi akredytowanymi ISO 17025:2005 laboratoriami mikrobiologicznymi i analitycznymi. Dzięki temu posiadamy pełną kontrolę nad naszymi produktami. Wszystkie używane przez nas surowce oceniane są przed przybyciem do fabryki, abyśmy mieli pewność wysokiej jakości składników, które otrzymujemy. Kontrolujemy sposób wytwarzania produktów i opakowań. Przeprowadzamy również testy wszystkich wyprodukowanych partii. Wszystkie te działania mają na celu zapewnienie, że w Państwa ręce trafia produkt najwyższej jakości. Zostaliśmy wyróżnieni Nagrodą Królowej przyznawaną Przedsiębiorcom w kategorii Handel Międzynarodowy w 2011 i 2016 roku. Ponadto, pięciokrotnie zostaliśmy wybrani jako „Najlepsza Firma do Pracy”.

  

Skupienie na badaniach

Jednym z kluczowych dla nas obszarów inwestycji są badania. W tym celu wdrożony i realizowany jest duży program badawczy, którego zakres obejmuje nie tylko produkty już powstałe, a le także nowo powstające. W tym celu, współpracujemy z wieloma wiodącymi ośrodkami badawczymi, uniwersytetami i szpitalami. Program badawczy obejmuje badania in-vitro, we wczesnym stadium rozwoju i badania kliniczne na ludziach.

  

Nasz zespół

Obecnie w całej firmie zatrudnionych jest ponad 150 osób. Możemy poszczycić się kompetentnym i zaangażowanym zespołem badawczym, w którego skład wchodzą między innymi Dyrektor ds. naukowych Peter Cartwright, posiadający bogatą wiedzę o mikrobiocie. Dyrektor Medyczny, dr Ashton Harper, Przedstawicielka naukowo- medyczna, dr Malwina Naghibi, Doradczyni Techniczna i Terapeutka Żywieniowa, Natalie Lamb oraz Dyrektorka ds. rozwoju produktu, Janine Barlow.

  

Nasza marka Bio-Kult

ADM Protexin nabył markę Bio-Kult w 2008 roku i od tego czasu rozszerzyło gamę produktów z oryginalnego wieloszczepowego produktu do Bio-Kult Infantis przeznaczonego dla noworodków,

 

PIĘĆ MITÓW O PROBIOTYKACH:

  1. FAŁSZ! Dobry probiotyk musi być przechowywany w lodówce - dobrej jakości probiotyk powinien być wytwarzany zgodnie z najwyższymi standardami, aby zapewnić stabilność żywotności drobnoustrojów przez cały okres trwałości produktu. Stosowana technika krioprotekcji, czyli mikrokapsułkowania bakterii specjalną powłoczką ochronną, zapewnia im ochronę podczas procesu liofilizacji, dzięki czemu przechowywanie produktu w lodówce nie jest konieczne, a bakterie są bezpieczne podczas przechowywania na półce.
  2. FAŁSZ! Probiotyki niszczone są przez kwaśne środowisko żołądka - nowoczesne procesy wytwarzania chronią bakterie przed surowym, kwaśnym środowiskiem żołądka. Marka probiotyczna powinna być w stanie przedstawić Ci dane, które temu dowodzą. 
  3. FAŁSZ! Probiotyk powinien zawierać ponad 10 mliliardów CFU - w 2017 roku Ouwehand stwierdził, że nie określono jednej uniwersalnej wartości dawki na skuteczność probiotyku. Podkreślił on, iż zakres dobowych dawek implementowanych w badaniach klinicznych wahał się od 1 x 10⁷ (10 milionów) do 1 x 10¹¹ (100 miliardów) dziennie i że dawka, która okazała się skuteczna w przypadku jednego szczepu probiotycznego, może nie być skuteczna w przypadku innych. Odpowiedź organizmu będzie się również różnić w zależności od wielu czynników.
  4. FAŁSZ! Wszystkie probiotyki są takie same - Każdy szczep probiotyczny cechuje się wyjątkowymi właściwościami i korzyściami zdrowotnymi. Produkt powinien ściśle określać rodzaj (Lactobacillus), gatunek (acidophilus) i szczep (PXN 35). Probiotyk wieloszczepowy powinien zatem przynosić korzyści zdrowotne dla szerszego zakresu schorzeń i ludzi. W przeglądzie przeprowadzonym przez Chapmana i wsp. 2 z 2011 roku stwierdzono, że probiotyki wieloszczepowe wydają się wykazywać większą skuteczność niż pojedyncze szczepy. 
  5. FAŁSZ! Różne szczepy probiotyczne niszczą się wzajemnie - w naturalnym środowisku jesteśmy poddani wpływowi wielu szczepów. Dysponujemy danymi dotyczącymi stabilności, które potwierdzają obecność i liczbę bakterii żywotnych pod koniec okresu trwałości naszych produktów.