CANDIDA, KANDYDOZA I JEJ PRZYCZYNY

Drożdże, głównie z rodzaju Candida, są obecne w jelicie u około 70% zdrowych osób dorosłych. W normalnych warunkach są nieszkodliwe. Jednakże, jeśli w układzie odpornościowym wystąpią zakłócenia takie jak: zaburzenia funkcji mikrobiomu, komórek tkanki limfatycznej przewodu pokarmowego (GALT) lub całego układu immunologicznego (MALT), następuje uaktywnienie ich właściwości oportunistycznych i zamiana w grzyby chorobotwórcze. Taka sytuacja może wywołać kandydozę, w której strzępki grzyba przyczepiają się do powierzchni ściany jelit i pochwy, niszcząc tkanki i tworząc własny biofilm (tzw. błonę biologiczną).

 

OBJAWY

Zarówno mężczyźni, jak i kobiety mogą zmagać się z przerostem Candida. Symptomy kandydozy mogą objawiać się na różne sposoby. 

 

Najczęstsze jej objawy to:

  • Pleśniawki jamy ustnej o raz pochwy
  • Nietolerancje pokarmowe
  • Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego tj. wzdęcia lub zaparcia
  • Depresja
  • Bóle głowy, zmęczenie
  • Choroby skóry
  • Bóle stawów
  • Przewlekłe infekcje zatok oraz podatność na alergie
  • Zespół napięcia przedmiesiączkowego oraz zaburzenia miesiączkowania

Wzrost ryzyka wystąpienia przerostu Candida występuje w przypadku przedłużonej antybiotykoterapii, zażywania doustnej antykoncepcji, w ciąży oraz u chorych na cukrzycę.

 

BIO-KULT CANDEA

Bio-Kult Candéa zawiera 7 szczepów bakterii probiotycznych, aby wzmacniać mikrobiotę jelit i intymną oraz uniemożliwiać grzybom Candida odnalezienie dogodnych warunków w jelitach do ich rozwoju i wzrostu. Bakterie te obniżają poziom pH w jelitach, dzięki czemu zapobiegają tworzeniu się dogodnego, bardziej zasadowego środowiska sprzyjającego rozwojowi Candida.

Nasz produkt zawiera również czosnek – dobrze znany z naturalnych i silnych właściwości przeciwgrzybiczych oraz mający działanie antyoksydacyjne ekstrakt z grejpfruta. Bio-Kult Candéa zażywany codziennie pomaga osiągnąć silną odporność niezbędną do walki z przerostem Candida w organizmie człowieka.

 

DOWIEDZIONE NAUKOWO

CZOSNEK

Przeciwdrobnoustrojowe właściwości czosnku były poddawane wielu badaniom naukowym. Bakterie szczególnie wrażliwe na jego działanie to: Proteus spp., Salmonella spp. , Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae i Staphylococcus aureus. Pierwsze odkrycie miało miejsce w 1944 roku. Dowiedziono wówczas, że substancją aktywną odpowiedzialną za powyższe właściwości czosnku jest allicyna. W licznych badaniach naukowych wykazano, że właściwości przeciwgrzybicze allicyny przeciwko Candida są równie silne, jak jej działanie antyoksydacyjne.

Obecność czosnku skutecznie zapobiega transformacji C.albicans z postaci drożdżakowatej do chorobotwórczych filamentów grzyba. Co ciekawe, naukowcy dowiedli, że allicyna zmniejsza ekspresję jednego z genów odpowiedzialnego za wcześniej wspomnianą zmianę w tym samym mechanizmie co powszechnie stosowane leki przeciwgrzybicze. Co więcej, C.albicans wykazują zdolność przetrwania w biofilmie, który często jest oporny na działanie leków. Allicyna znacząco redukuje wzrost biofilmu, co przerywa błonę komórkową grzyba i zmniejsza jej dalszy rozwój.

 

EKSTRAT Z GREJPFRUTA

Bio-Kult Candéa zawiera naturalny ekstrakt z grejpfruta, który charakteryzuje się bogatą różnorodnością fitoskładników, w tym bioflawonoidów, takich jak naringina. Ten bioaktywny składnik posiada silne właściwości antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Jak wynika z badań naukowych, prozapalne cytokiny są podwyższone podczas zakażenia przewodu pokarmowego C. albicans. Naukowcy podają, że C. albicans mogą tworzyć niebezpieczny cykl, w którym stan zapalny niskiego stopnia sprzyja kolonizacji grzybów, a kolonizacja grzybów przyczynia się do rozwoju stanu zapalnego. To z kolei, poprzez stres oksydacyjny może wywołać uszkodzenia błony śluzowej jelit.

 

WPŁYW CZOSNKU ORAZ EKSTRAKTUZ GREJPFRUTA (GE) NA CANDIDA ALBICANS

Oba wyniki badań wskazują, że połączenie czosnku i ekstraktu z grejpfruta wykorzystywane w produkcie Bio-Kult Candéa wywiera silny efekt redukujący Candida.

 

ŻYWOTNOŚĆ PROBIOTYKÓW ZAWARTYCH W BIO-KULT CANDÉA PODDANYCH DZIAŁANIU CZOSNKU I EKSTRAKTU Z GREJPFRUTA


Powyższe badanie nie wykazało zmniejszenia żywotności probiotyków. Podsumowując, czosnek i ekstrakt z grejpfruta są kompatybilne z probiotykami zawartymi w Bio-Kult Candéa.

 

PROBIOTYKI

Badania naukowe dowodzą, że probiotyki, w szczególności Lactobacillus, wykazują hamujący wpływ na rozwój C. albicans od postaci drożdżakowatej, od strzępki, aż do powstania biofilmu. Efekt ten osiągany jest poprzez mechanizmy międzykomórkowe (ang. cell to cell) oraz wydzielanie egzometabolitów

Przeprowadzono liczne badania kliniczne nad wpływem probiotyków na kandydozę pochwy. Grupą badawczą jednych z nich była grupa kobiet cierpiących na nawracające zapalenie narządów układu urogenitalnego, w tym kandydozę pochwy, przyjmująca probiotyk zawierający Lactobacillus przez 14 dni. Już w ciągu jednego tygodnia odnotowano u wszystkich pacjentek dominację Lactobaccillusa w pochwie oraz brak nawrotów choroby w ciągu całego okresu zarówno badań, jak i obserwacji.

WIĘCEJ O BIO-KULT CANDEA