Łosoś pod skorupką orzechową
Przepis od naszego dietetyka zawierający dwa główne źródła kwasów omega-3 pozytywnie oddziałujących na mózg.
Orzechy włoskie zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), który jest formą kwasu tłuszczowego omega-3.
Omega-3 są korzystne dla funkcji mózgu, układu sercowo-naczyniowego i redukcji stanów zapalnych.
Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), które są korzystne dla funkcji mózgu, wzroku i zdrowia serca.
Składniki:
• 2 łyżeczki ostrej musztardy
• 1 posiekany ząbek czosnku
• ½ łyżeczki świeżej skórki z cytryny
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• ½ łyżeczki miodu najlepiej gryczanego
• ½ łyżeczki soli kuchennej
• ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
• 3 łyżki bułki tartej, najlepiej razowej, można też użyć panierki panko
• 4 łyżki drobno posiekanych, najlepiej zmielonych orzechów włoskich
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 0,5 kg świeżego filetu z łososia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza łososiem dokładnie wymieszaj, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Wyłóż na umyty wcześniej filet i pozostaw na 30 min w lodówce zabezpieczając folią przed przedostaniem się niechcianych zapachów. Po tym czasie piecz filet w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 min. Podawaj z ulubionym dodatkiem takim jak kasza czy zielona sałatka skropiona oliwą. Smacznego!