KREM Z BATATÓW

Jest to posiłek niskohistaminowy, który nie powinien pobudzać układu nerwowego i autoimmunologicznego do wywoływania dodatkowych objawów przy migrenie. Poza tym, przygotowanie oraz forma podania odżywczego posiłku nie zajmują dużo czasu co stanowi istotny element przy silnych bólach głowy, gdzie kluczowy jest odpoczynek i regeneracja.

Potrzebne składniki:

• 300g różyczek z kalafiora

• 300g pokrojonych w kostkę słodkich ziemniaków

• 1 posiekana czerwona cebula

• 50g posiekanego w piórka pora

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• 1 łyżeczka mielonej kurkumy

• ½ łyżeczki mielonego imbiru

• 1 posiekany ząbek czosnku

• 4 szklanki wody

• sól i pieprz do smaku

• zioła do posypania (według uznania)

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wrzuć i wlej do garnka, następnie gotuj po przykryciem do miękkości. Całość zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami. Uwaga: na początku warto odlać pół szklanki gorącego płynu przed blendowaniem, aby później w razie potrzeby regulować gęstość.

 

Smacznego!