JAK WYBRAĆ DOBRY PROBIOTYK?
Czym jest probiotyk?
Termin „probiotyk” został wprowadzony już w 1965 roku i określał on substancję, która wykazywała pozytywny wpływ na mikrobiotę jelitową (wtedy mikroflorę). Natomiast dopiero w 1989 roku Fuller, który zauważył korzyści płynące ze stosowania probiotyku, określił jego definicję. Według niego probiotyk powinien spełniać następujące warunki:
pochodzić od człowieka
być odpornym na niskie pH żołądka, a także na enzymy produkowane przez organizm
mieć zdolność przylegania do komórek jelita, a także ich trwałego zasiedlenia
musi wykazywać korzystne i prozdrowotne działanie na organizm, do którego został wprowadzony
Definicja probiotyku wraz z rozwojem nauki, stale ewoluowała i przybierała coraz to nowsze formy. Dziś wiemy, że są to specjalnie wyselekcjonowane szczepy nie tylko bakterii, lecz witamin i minerałów, które wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka.
Dlaczego większość probiotyków to suplementy, a nie leki?
Zdecydowanie rynek Polski w ostatnim czasie zalała fala produktów probiotycznych, których producenci prześcigają się w kwestii form podania i dodatków, w jakie są wzbogacone. Tylko niewielka ilość z nich może pochwalić się mianem leku. Wynika to z prostej przyczyny, mianowicie kosztów rejestracji i badań klinicznych, zdecydowanie prostsza jest rejestracja produktu jako suplementu diety. Czy bycie suplementem automatycznie skreśla produkt – NIE! Trzeba tylko wiedzieć, na jakie cechy zwrócić uwagę. Pamiętajmy również, że leki poddawane są ścisłym regulacjom prawnym i niekiedy zawierają substancje, które muszą w nich być obecne, co nie zawsze jest dla nas korzystne…
Cechy, na jakie należy zwrócić uwagę, aby wybrać dobry probiotyk:
SZCZEGÓŁOWY SKŁAD
W dzisiejszych czasach kluczem do zakupu dobrego produktu jest umiejętność czytania składów i ich analizowania. Podobnie jest w przypadku probiotyku. Jeżeli mówimy o preparacie, który ma spełniać określone zadania, to mówimy dokładnie o określeniu składowych, czyli szczepów. Nie chodzi tu tylko o podanie nazwy typu Lactobacillus, ponieważ rodzaj ten obejmuje bardzo wiele organizmów, które wykazują rozmaite funkcje i właściwości w ludzkim organizmie. Dobry probiotyk to taki, w którego składzie znajdziemy zarówno rodzaj, gatunek, jak i konkretny szczep danego drobnoustroju np. Bacillus subtilis PXN® 21®.
DATA WAŻNOŚCI
Większość producentów podaje deklarowaną na opakowaniu ilość bakterii w oparciu o badania wykonywane jeszcze w fabryce, w której są produkowane. Natomiast jak wiemy, mikroorganizmy zawarte w preparatach są żywe, tylko uśpione, w związku z tym reagują na wiele zmian, jakie dzieją się wokół nich – wahania temperatury, wilgotności czy dostęp do tlenu. Kluczowe jest to, aby producent tak jak w przypadku produktów marki Bio-Kult, deklarował konkretne ilości przez cały okres przydatności produktu do spożycia. Takie informacje powinny być podane na stronie, a po kontakcie z producentem powinny zostać udostępnione konsumentowi.
BADANIA KLINICZNE
Skuteczny produkt to ten, który nie tylko ma dobry skład, ale który przede wszystkim wykazuje korzystny efekt zdrowotny, który poparty jest odpowiednimi badaniami. W związku z regulacją probiotyków, w głównej mierze jako suplementów diety producenci nie mają obowiązku przeprowadzać badań, które potwierdziłyby zamierzony efekt zdrowotny. Natomiast producenci, którzy są świadomi swoich produktów, nie będą mieli problemu z przeprowadzaniem badań swoich preparatów i potwierdzeniem ich skuteczności. Badania takie zazwyczaj dostępne są na stronie internetowej danego producenta do ogólnego wglądu.
JEDEN SZCZEP CZY WIELE?
Wszystko jest kwestią indywidualnie związaną z przypadkiem pacjenta. Natomiast należy pamiętać, że preparaty wieloszczepowe przez zwiększoną różnorodność będą wywoływały pożądane efekty w różnych częściach jelita, a przy tym lepiej hamowały rozwój patogenów, co wiązało się będzie ze wzmocnieniem systemu odpornościowego. Należy również pamiętać, że bakterie wykazują synergizm działania wobec siebie, dzięki temu będą szybciej i mocniej wykazywały pożądany efekt.