MAKARON Z DOMOWYM PESTO
Kto z nas nie zna włoskiego klasyka, jakim jest makaron z pesto. Natomiast niewielu zdaje sobie sprawę, że to nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa propozycja na szybki obiad. Różnorodność składników roślinnych znakomicie wpływa na różnorodność mikrobiomu jelitowego. Dostarczając odpowiednią porcję błonnika, karmimy nasze bakterie jelitowego, które odwdzięczają nam się wytworzeniem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Stanowią one materiał energetyczny potrzebny do wzrostu i regeneracji komórek jelitowych. Dodatek oliwy z oliwek uzupełnia danie o przeciwzapalne kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
Potrzebne składniki:
• 10 g rukoli
• 15 g świeżej bazylii
• 1 ząbek czosnku
• 20 g podprażonych płatków migdałowych
• 10 g twardego sera np. parmezanu
• 50 ml oliwy extra virgin
• sól morska
• czarny pieprz
• wg uznania płatki chili
• Makaron (może być: z pszenicy durum / gryczany / kukurydziany / ryżowy)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pesto zmiksować za pomocą blendera / malaksera lub utrzeć w moździerzu. Makaron ugotować wg instrukcji z opakowania. Ugotowany, odcedzony makaron połączyć z pesto. Aby sos był bardziej kremowy, należy dodać jedną łyżkę wody z gotowania makaronu. Uwaga: sosu wychodzi ok. ½ szklanki. Jeżeli nie wykorzystamy całej porcji na raz, można go przechowywać w lodówce, w słoiczku zalanego odrobiną oliwy z oliwek.